Digitale Woongids voor Senioren (Swon Woongids)

Home Extra informatie Groepswonen

Belangrijk!

U kunt alleen via Entree op het type 'seniorenwoning' reageren; niet via de woningbouwverenigingen.
Voor alle andere woningtypen kunt u contact opnemen met de genoemde verhuurder of verkoopmakelaar.

Home Extra informatie Groepswonen

Groepswonen

Groepswonen... Wat is dat?
Velen hebben met het ouder worden wel eens met de gedachte gespeeld anders te gaan wonen.
Wel volledig zelfstandig met behoud van eigen privacy, maar in een groter verband met meerdere, gelijkgestemde mensen. Deze gedachte kan op dit moment eigenlijk heel goed werkelijkheid worden!

Landelijk kunt u terecht bij het LVGO waarbij zo'n 300 woongroepen zijn aangesloten. In Nijmegen bij de Projectgroep Andere Woonvormen Van senioren (PaWo).

In Nijmegen zijn 5 woongroepen:
- De Vonk; Johanna de Lestonnacstraat met 24 woningen;
- De Sprong; Hatertseweg I Grootstalselaan met 37 woningen;
- Non Solus; 63ste straat Tolhuis met 31 woningen;
- De Oase; Castellastraat met 20 woningen.
- Onder Onnes, Hatertseweg- K.Onnesstraat met 29 woningen.

    De bewoners - een groep 55-plussers - spreken samen af hoe ze de 'zaak' runnen. Ze vormen een vereniging, kiezen een bestuur, beheren samen het gebouw en maken afspraken over privacy en gezamenlijkheid.

Uitgangspunt is altijd actief willen deelnemen aan het groepsgebeuren en daarin willen investeren, elkaars eigenheid respecteren en elkaar steunen. Kortom: een goede buur zijn. Over de mate van zorgen voor elkaar worden duidelijke afspraken gemaakt: zorgplicht is er niet.
Groepswonen is een kwestie van geven en nemen en soms van conflicten durven aangaan. Een woongroep is geen commune, maar ook geen verzorgingshuis of serviceflat. Het is ook niet een manier om snel en vrijblijvend een woning te bemachtigen, want het kan enkele jaren duren voordat iemand na aanmelding toegelaten wordt. Elke groep heeft zijn eigen toelatingsbeleid.

Bent u een actieve zelfredzame oudere (ook echtparen) die nog iets voor een ander wil betekenen, die behoefte heeft aan gezelligheid en aanspraak en later zeker niet wil vereenzamen, neem dan eens contact op met de PaWo. Zij informeren u over groepswonen, nieuwe plannen en laten u eventueel kennismaken met een van de woongroepen. Wacht niet tot u veel ouder dan 65 bent of niet meer zelfstandig want men zoekt als 'aanvulling' liever jongere ouderen om de leeftijdsopbouw in de woongroep gevarieerd te houden.

Informatie voor Nijmegen:
Vereniging PaWo
Tweede Oude Heselaan 386, 6542 VJ Nijmegen
Tel. 06- 199 31 888
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Buiten Nijmegen:

Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen
Tel. (030) 820 09 65